headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto
 

Zaalhockey

Bij Alliance bieden wij onze leden graag de mogelijkheid om zoveel mogelijk het hele jaar door te hockeyen: op het veld en in de zaal. De combinatie van veld- en zaalhockey is niet alleen leuk, het is ook heel goed voor de ontwikkeling van je technische, tactische en motorische vaardigheden. Door de kleine speelruimtes moet alles sneller en leer je om op tijd een goede positie in te nemen, de juiste techniek te gebruiken en de juiste keuze te maken voor een vervolgactie.


Onze eigen Alliance blaashal

Dit jaar zullen we voor het eerst gaan trainen en thuiswedstrijden spelen in onze eigen blaashal!

Daarmee maken we een eind aan de zaalhockey trainingen op onmogelijke tijden op onmogelijke plaatsen. Ook kunnen we nu echt iedereen zaalhockey aanbieden en zijn we niet afhankelijk van het vastleggen van zaalruimte in de regio. De blaashal wordt van maandag 29 november tot en met vrijdag 10 december opgebouwd op veld Z-4 van Alliance voor de duur van het zaalhockey seizoen. Alleen met jullie hulp kunnen we deze mooie blaashal realiseren, geef je dus heel graag nu vast op als vrijwilliger via [email protected] en kom gezellig met andere clubgenoten een paar uur meehelpen opbouwen en afbouwen. De opbouw- en afbouw dag is al met al een gezellige dag met elkaar, wij zorgen voor het nodige ‘vocht en versnaperingen’ voor iedereen!Corona

Het coronavirus is helaas nog niet uit ons land verdwenen. Kijk voor de laatste informatie en gevolgen voor zaalhockey op de KNHB website en op onze eigen Alliance Corona pagina. Onze blaashal werkt met een aanzienlijk overdruk systeem waardoor er veel verse luchttoevoer en een goede ventilatie is in de blaashal.


Over zaalhockey

Zaalhockey wordt binnen gespeeld op een speelveld van 40 x 20 meter met een houten of kunststof ondergrond. Aan de rand van dit veld liggen balken waardoor de bal niet over de zijlijn kan. Zaalhockeywedstrijden worden gespeeld door twee teams met ieder zes spelers (waarvan doorgaans 1 de keeper). Een team mag maximaal zes wisselspelers op de bank hebben. Zaalhockey wordt gespeeld in de maanden december, januari en februari.


Uitrusting

In de zaal speel je met een lichte zaalstick (zelf regelen) en op stevige zaalschoenen, die niet buiten zijn gebruikt. Als bescherming heb je naast je bitje en scheenbeschermers een zaalhockeyhandschoentje aan je linkerhand (let op: dit is een ander soort handschoentje dan die op het veld gebruikt wordt en is verplicht!). Belangrijk is dat de keepers riempjes in hun klompen hebben zonder metalen gespen om krassen in de vloer te voorkomen. In principe wordt er gespeeld met speciale zaalhockeyballen (iets lichter).


Spelregels en verschillen
De belangrijkste verschillen tussen veld- en zaalhockey vind je op de KNHB website. Ook kan je daar meer informatie vinden over de zaalhockeyspelregels. Check ook de Zaalhockey presentatieop onze site voor meer informatie.


Teams en inschrijven
Elk jaar geeft Alliance alle jeugd 11-tallen (A t/m D), alle 8E teams alsook Dames 1 & 2 en Heren 1 & HJ1 op voor de zaalhockey competitie. Daarnaast inventariseren we elk jaar in september welke senioren teams als team ook opgegeven willen worden. Deelnemers aan zaalhockey zijn vanaf december lid van twee teams: namelijk het eigen veldteam én het eigen zaalteam, herkenbaar aan de "Zaal” prefix. De teams hebben voor de zaal hetzelfde teamnummer als op het veld (met uitzondering van de combinatieteams, aangeduid met 1.1 "één één” of 1.2 "één twee”).

Onmisbaar voor de zaalhockey: de Coach/Teambegeleider en Zaalscheidsrechter en de hulp van ouders die hun handen uit de mouwen kunnen steken bij de opbouw en afbouw. De coach van het zaalteam kan een andere coach zijn dan de veldhockeycoach. Daarnaast heeft elk team één of twee keer zaalleiding (o.a. verantwoordelijk voor tijdsklok, score & zaal gereed maken, niet alleen voor wedstrijden van je eigen team, maar ook die van andere teams uit jouw poule die deze dag op dezelfde locatie spelen). De coach en/of teambegeleiders organiseren dit.

Dus: geef je op voor één van deze rollen, alleen met jullie hulp kunnen we een onvergetelijke zaalcompetitie mogelijk maken!


Zaalhockeycompetitie
De zaalcompetitie begint dit jaar (seizoen ’21-’22) op zondag 5 december en duurt tot en met zondag 13 februari. Zondag 2 januari als speeldag toegevoegd. In de gehele kerstvakantie wordt er daardoor getraind.

Elk team speelt in het zaalhockeyseizoen 5 of 6 keer (zaterdag of zondag). Op een wedstrijddag speel je met je team twee wedstrijden.

De A, B en C-jeugd wedstrijden worden zowel op zaterdag als op zondag ingepland. De D-jeugd wordt i.v.m. open dagen van middelbare scholen zoveel mogelijk op de zondag (ochtend) ingepland. De Jongste Jeugd (8 E) speelt zoveel mogelijk op de zaterdagochtend en de senioren op de zondag(middag). Uitzonderingen zijn echter niet uitgesloten! Het wedstrijdschema wordt gepubliceerd op de KNHB-standenmotor, onze eigen website en in de Alliance App. Check daarom tijdig of jouw team op deze dagen wedstrijden moet spelen.


Trainen
Alle trainingen voor alle zaalteams zullen zoveel mogelijk worden gegeven in de blaashal. Echter, gedurende de opbouw van de blaashal en gedurende Corona-beperkende maatregelen kan het voorkomen dat de trainingen in een gehuurde zaal of buiten zullen worden gehouden. Voor trainingen in een gehuurde zaal geldt dat het team dat als eerste traint in een zaal de balken op de vloer klaarlegt. Dit gebeurt in de 15 minuten voorafgaand aan de training. Het laatste team haalt de balken weer netjes weg. In het trainingsschema wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met het wedstrijdschema.


Contributie
Voor zaalhockey betaal je zaalhockeycontributie. Deze contributie betaal je per persoon en is extra ten opzichte van de reguliere contributie. De contributie voor zaalhockey wordt steeds vastgesteld vooruitlopend op het zaalseizoen en is te vinden op de Alliance website met contributie informatie. De contributie wordt voor een groot deel bepaald door het KNHB inschrijfgeld en door de huur- en exploitatiekosten voor de blaashal en is hoger voor de teams die vaker trainen.


Informatieavond
Voor de start van het zaalhockeyseizoen organiseert de zaalhockeycommissie een jaarlijkse informatieavond voor alle coaches en managers. Dit jaar wordt deze gehouden op maandag 22 november vanaf 19.30 en zal geheel online plaatsvinden. Op deze avond wordt aan de hand van de Zaalhockey presentatie:

- de basis van zaalhockey uitgelegd (organisatie, techniek en tactiek);
- de taak van de coach en manager in de zaal toegelicht;
- toegelicht wat een zaaldienst inhoudt;
- een korte uitleg gegeven van de zaalhockeyregels voor de scheidsrechters.

Daarnaast zal er, in samenwerking met de KNHB, een regionale avond georganiseerd worden voor scheidsrechters/coaches. Deze online spelregels informatie avond wordt gehouden op 9 december vanaf 20.00 aan de hand van de Zaalhockey Spelregels presentatie.


Meer weten?
Voor meer info over zaalhockey, check de Alliance app en Alliance website (voor o.a. wedstrijdschema) en de site van de KNHB (o.a. alles over zaalhockey, de spelregels, de zaalleiding).

We wensen je veel zaalhockeyplezier!

Met sportieve groet,

De zaalhockeycommissie,
Patricia den Dunnen
Klaske Kramer

[email protected]


<versie: 11-12-2021>