hockey_arbitrage_regels

Spelregels voor Veld en Zaal

Wil je, als coach, clubscheidsrechter, CS+er of gewoon geïnteresseerde, meer weten van arbitrageregels, klik dan hier

Hier vind je altijd de laatste up to date informatie van de KNHB. Denk hierbij aan de spelregels, briefings voor clubscheidsrechters, maar ook aanvullende informatieve zoals welke maskers gebruikt mogen worden. Maar er is ook beeldmateriaal beschikbaar over wat wel en wat niet mag, de juiste signalen van scheidsrechters, proefexamens, etc.

Hoe werkt LARS - (planningssysteem voor clubscheidsrechters)

Arbitrage bij MHC Alliance
Alliance staat voor Sport met Respect. Sportief hockey vraagt dat van de spelers, coaches, publiek, maar ook van de arbitrage. Alliance is ook een vereniging, een familieclub, waar leden en ouders van leden samen een bijdrage leveren voor de spelende leden van de club. Daarom fluiten zowel A- en B-leden, senioren, veteranen én ouders van leden de wedstrijden op Alliance. Is dat eenvoudig? Ja en nee. Ja, omdat iedereen die wil fluiten en de regels leert kennen, kan (leren) fluiten. En nee omdat er elke zaterdag ruim 50 scheidsrechters bij Alliance nodig zijn en dat is altijd een hele puzzel. Daar hebben we veel clubscheidsrechters voor nodig. Daarom zijn we ook trots op de fluiters, maar ook op de planners van de scheidsrechters en natuurlijk niet te vergeten de vrijwilligers die de opleidingen voor ons verzorgen.

Wat wordt er nu qua fluiten verwacht?
Zoals afgesproken in het Arbitrageplan(beschikbaar op deze site onder Clubdocumenten) verwacht Alliance wat van leden en ouders op het gebied van fluiten. Wat is dat nu precies? Van hoog tot laag wordt van iedereen een bijdrage verwacht (ook van de spelers en speelsters van onze Heren 1 en Dames 1 en de selectieteams). Naast veel coachen, wordt er door ervaren spelers ook veel gefloten. A-spelers fluiten de C, B-spelers fluiten de D. Senioren en veteranen fluiten in de A en B. Maar de ouders zijn ook enorm belangrijk. In de D, C, B en A wordt er van de ouders verwacht dat er elke thuiswedstrijd één ouder fluit (liefst afwisselend, zodat meer mensen leren fluiten) samen met een door de club aangewezen fluiter.

Daarom zijn er tenminste 6 ouders van elk team nodig met een scheidsrechterkaart.

Fluiten verplicht?

De KNHB verplicht iedere speler vanaf de B dat hij/zij het scheidsrechtersexamen doet. Bij Alliance betekent dit ook dat je daarna kan worden ingedeeld om te fluiten. Zo help jij ook een ander team. Omdat het scheidsrechterexamen er ook voor zorgt dat je de regels beter leert kennen (in het belang van het eigen spel) heeft het bestuur ook maatregelen vastgesteld als:

• Niet op komen dagen op examen, zonder bericht? - 1 x wedstrijd niet spelen

• Zakken bij de tweede keer examen ? - 1 x wedstrijd niet spelen

• Zakken voor de derde keer ? - Niet spelen, voordat er een gesprek met de voorzitter van de Arbitragecommissie en een bestuurslid heeft plaatsgevonden.

• Bij de eerste keer niet op komen dagen voor het examen zonder bericht en vervolgens de eerst volgende keer dat het jeugdlid wel aanwezig is op het examen, maar zakt, dan nog een wedstrijd niet spelen.

Deze maatregelen gelden voor alle jeugdspelers.

Scheidsrechtersopleidingen

Alliance kan je helpen bij het behalen van je scheidsrechtersdiploma's. De kaart voor Clubscheidsrechters is voor alle spelende leden verplicht vanaf de B-categorie. Wil je je verder ontwikkelen, dan kan jij je aanmelden voor de CS+opleiding. Ben je daarna niet te houden.... dan vertellen we je graag hoe je Bondsscheidsrechter kan worden. Kijk voor alle opleidingen onder de Button Scheidsrechteropleidingen op deze site.

Meer weten? www.knhb.nl/kenniscentrum/scheidsrechters/alles-over-de-spelregels