Arbitrage regels

Wil je, als coach, clubscheidsrechter, CS+er of gewoon geïnteresseerde meer weten van de KNHB arbitrageregels, kijk dan op www.knhb.nl/kenniscentrum/scheidsrechters/alles-over-de-spelregels

Je vind er de laatste up-to-date informatie van de KNHB. Denk hierbij aan de spelregels, briefings voor clubscheidsrechters en aanvullende informatie zoals welke maskers gebruikt mogen worden. Er is ook beeldmateriaal beschikbaar over wat wel en wat niet mag, over de juiste signalen van scheidsrechters, proefexamens, etc.

Arbitrage bij MHC Alliance
Sportief hockey is sporten met Respect. Alliance vindt dat belangrijk en vraagt dat van de spelers, coaches, publiek en van de arbitrage. Alliance is een vereniging, een familieclub waar leden en ouders van leden met elkaar zorgen dat we sportief met respect kunnen hockeyen. Daarom fluiten zowel A- en B-leden, senioren, veteranen én ouders van leden de wedstrijden op Alliance. Is dat eenvoudig? Ja en nee.

Ja dat is eenvoudig omdat iedereen die wil fluiten en de regels leert kennen, kan (leren) fluiten. En nee het is niet eenvoudig omdat er elke zaterdag ruim 50 scheidsrechters bij Alliance nodig zijn en dat is altijd een hele puzzel. Daar hebben we veel clubscheidsrechters voor nodig. Daarom zijn we ook trots op de fluiters, op de planners van de scheidsrechters en natuurlijk niet te vergeten de vrijwilligers die de opleidingen voor ons verzorgen.

Wat wordt er qua fluiten verwacht?
Zoals afgesproken in het Arbitrageplan (beschikbaar op deze site onder Clubdocumenten) verwacht Alliance een bijdrage van leden en ouders van leden op het gebied van fluiten. Wat is dat nu precies? Van hoog tot laag wordt van iedereen een bijdrage verwacht (ook van de spelers en speelsters van onze Heren 1 en Dames 1 en de selectieteams). Er wordt veel gefloten door coachen en door ervaren spelers. A-spelers fluiten de C, B-spelers fluiten de D. Senioren en veteranen fluiten in de A en B. Inzet van ouders is ook enorm belangrijk. In de A, B, C en D wordt er van de ouders verwacht dat er elke thuiswedstrijd één ouder fluit (liefst afwisselend zodat meer mensen leren fluiten) samen met een door de club aangewezen fluiter..

Daarom willen we graag dat er van elke team 6 ouders een scheidsrechterskaart hebben.

We hebben een planningssysteem voor clubscheidsrechters genaamd LARS. Hoe dat werkt, lees je hier.

Fluiten verplicht?
De KNHB verplicht iedere speler vanaf de B categorie dat hij/zij het scheidsrechtersexamen doet. Bij Alliance betekent dit dat je daarna kan worden ingedeeld om te fluiten. Daarmee help jij ook dat andere teams kunnen hockeyen. Omdat het scheidsrechtersexamen er ook voor zorgt dat je de regels beter leert kennen (van belang voor het eigen spel) hanteert het bestuur voor alle jeugdspelers de volgende regels:

• Niet komen opdagen op examen zonder bericht? - 1 x wedstrijd niet spelen.
  • Zakken bij de tweede keer examen ? - 1 x wedstrijd niet spelen.
  • Zakken voor de derde keer ? - Niet spelen totdat er een gesprek met de voorzitter van de Arbitragecommissie en een bestuurslid heeft plaatsgevonden.
  • Bij de eerste keer niet komen opdagen voor het examen zonder bericht en vervolgens de eerstvolgende keer dat het jeugdlid aanwezig is, zakt voor het examen  - 1x wedstrijd niet spelen.

Scheidsrechtsopleidingen
Alliance kan je helpen bij het behalen van je scheidsrechtersdiploma's. De kaart voor clubscheidsrechters is voor alle spelende leden verplicht vanaf de B-categorie. Wil je je verder ontwikkelen, dan kan je je aanmelden voor de CS+opleiding. Ben je daarna niet te houden.... dan vertellen we je graag hoe je Bondsscheidsrechter kan worden. Kijk voor alle opleidingen onder de menukeuze Arbitrage - Scheidsrechteropleidingen op deze site.

De Arbitragecommissie