headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto
 

Keepers

Keeper worden…..dat doe je niet zomaar!

Door de jaren heen heb ik al heel veel keepers gesproken en we zijn het er allemaal over eens; keeper zijn is toch wel iets bijzonders. Een goede keeper worden is nog niet zo simpel. Je moet niet alleen goede reflexen hebben maar ook lenig, sterk en snel zijn. En dat is nog maar het begin…

Als keeper leer je ook relativeren (Want: Ja, het is rot dat er een doelpunt in ging maar wat was jouw aandeel en hoe kun je dat volgende keer beter doen….) Ook ga je leren om je verdediging te sturen, strategisch te denken om een aanval te voorkomen voordat er op het doel wordt geschoten en verder denken om de bal ook nog eens mooi weg te werken zodat je team direct in de aanval kan. En dat terwijl je net doet alsof het je geen enkele moeite kost en je alles onder controle hebt zodat de tegenstander flink onder de indruk is. Pff, dat is geen kleine klus. Daar heb je een soort supermensen voor nodig. Gelukkig is het, net als met veldspelers, een combinatie van talent en training.

"Keepers zijn een beetje gek,” wordt er wel eens beweerd. Omdat we blijven staan als er op ons geschoten wordt. Ik denk dan altijd aan de spitsen die ik vol zie duiken om toch nog net de tip te kunnen maken. Met alleen een paar scheenbeschermers en een bitje tussen een aanstormende keep en een vliegende bal springen………..dan doe ik toch liever gek met mijn legguards, keepersbroek, bodyprotector, helm en handschoenen aan…..

"Als je keept beweeg je maar weinig.” Nu, dat kan ik niet ontkennen. Er zijn wedstrijden dat je inderdaad alleen maar staat te kijken hoe het gras groeit. (En dat is met kunstgras best saai.) Er zijn echter ook wedstrijden dat je alle hoeken van je doel en cirkel al hebt gezien terwijl de voorhoede wacht op die ene counter. De acties die je als keeper onderneemt zijn kort maar krachtig. Ineens een sprint naar de kop om de tegenstander met een headfirst te stoppen of een sprong naar je verre hoek om die push over het doel te kaatsen. Dit vraagt een andere vorm van conditie en lenigheid. Afhankelijk van de kwaliteit van je team en de tegenstander zal iedere speler wedstrijden hebben die hard werken zijn of een stuk rustiger.

Er valt van alles te zeggen over keepen en het meeste is hartstikke waar. En daar zijn we eigenlijk best trots op. Want het gevoel dat je krijgt als je met je team keihard hebt gewerkt om een goede wedstrijd te spelen en jij in de laatste minuut die knalharde strafcorner met het puntje van je klomp er nog uit weet te tikken………….beter dan dat wordt het niet!

Keepersuitrusting

Als keeper kan je die harde ballen flink om je oren krijgen. Daarom is het erg belangrijk dat onze keepers goed beschermd zijn. De keepersuitrusting wordt per team door MHC Alliance ter beschikking gesteld. Per leeftijdscategorie en spelniveau wordt een set materiaal samengesteld en aan de coach of keeper van een team uitgegeven.

Bij Alliance heb je als keeper te maken met twee commissies: de Keeperscommissie die activiteiten zoals zaalclinics, Openingsdagclinics en shootout kampioenschappen coördineert en de Materialencommissie die de keepersuitrusting en de lockers beheert. 

Via deze link kom je bij een uitgebreide informatiepagina met uitleg per onderdeel van de keepersuitrusting en hoe hiermee omgaat en je spullen goed kan onderhouden. 



Indien je vragen hebt, kan je contact opnemen met de materiaalcommissie via: [email protected]


Keepers Tricks 

 

Verschillende verwerkingstechnieken:

Bij alle verwerkingstechnieken is het de bedoeling dat de bal naar de zijkanten van het veld wordt verwerkt. Dit om een mogelijke rebound te voorkomen.

Lage bal

Een lage bal over de grond wordt verwerkt met de klompen. Dit kan op twee manieren gebeuren. Bij een zachte bal maakt de keeper een trapbeweging. Met de binnenkant van de klomp wordt de bal naar de zijkant getrapt. Bij een harde bal maakt de keeper een blokbeweging. De keeper zet zijn klompen iets schuin naar achter waardoor de bal naar buiten over de zijlijn wordt geblokt.

Halfhoge bal

Een halfhoge bal verwerkt de keeper door gebruik te maken van zijn legguards. De keeper zorgt er voor dat zijn legguards altijd recht naar het veld zijn gericht. Bij een halfhoge bal stapt de keeper vervolgens met een zijwaartse pas uit en zorgt dat de bal net onder de knie op de legguard komt.

Hoge bal

Een hoge bal wordt verwerkt met de handschoen of met de stickhandschoen. Bij het verwerken van de hoge bal zijn er drie mogelijkheden:

  • Bij een hoge bal op het lichaam van de keeper drukt de keeper één van beide handschoenen voor zich langs om de bal naar een van de zijkanten te blokken. Bij deze actie is het van belang naar voren te stappen met dezelfde hand als waarmee je de actie uitvoert. Het is een voorwaartse actie.
  • Bij een hoge bal op de handschoenkant van de keeper blokt de keeper de bal over de zijlijn door de handschoen iets naar achter open te zetten. (Niet te ver anders schiet de bal in eigen doel)
  • Bij een hoge bal op de stickhandschoen blokt de keeper de bal over de zijlijn door gebruik te maken van de hockeystick. De arm moet schuin naar voren worden gestoken en de hockeystick zelf iets schuin naar achter.

Headfirst sliding

De headfirst sliding wordt gebruikt om eerder bij de bal te zijn dan een aanvallende speler. Van de headfirst sliding kan zowel binnen als buiten de cirkel gebruik worden gemaakt. De keeper dient op zijn buik naar de bal toe te duiken om vervolgens de bal naar de zijkant te flatsen in een vloeiende beweging. Dit kan zowel op de forehand als op de backhand. Op de backhand kan de keeper er ook voor kiezen om de bal voor te laten rollen om vervolgens de bal met de forehand weg te werken. Op deze manier schermt de keeper de bal van de speler af. De beweging moet dat wel in één keer afgemaakt worden.

Bloksliding

Bij één op één situatie komt de keeper snel uit zijn doel om dit zo veel mogelijk af te dekken. Als de speler vervolgens de bal op doel slaat kan de keeper voor een bloksliding kiezen. De bloksliding wordt in een aantal opeenvolgende stappen uitgevoerd:

  • De keeper brengt zijn stickhand naar de grond.
  • Vervolgens brengt de keeper zijn beide legguards als een blok naar de grond en schuift naar de bal toe.
  • De keeper moet zijn buikspieren aanspannen om niet naar achteren te vallen en zijn hockeystick in het verlengde van zijn legguards op de grond plaatsen.

Tips & Trics

Sta op je voorvoeten
Buig je knieën een beetje
Handen iets lager dan je schouders
Ellebogen voor je lichaam
Blijf altijd naar de bal kijken, beweeg met het spel mee.
Trap de bal met de binnenkant van de klomp
Zorg dat je na elke actie weer snel klaarstaat voor de rebound
Oefening voor thuis: Met een tennisbal op korte afstand tegen een muurtje trappen. Goed voor je reflexen!
Een goed ingespeelde keeper is lekker warm, kan goed bewegen en heeft geen angst voor de ballen die in de wedstrijd of training op hem afkomen. 
Zorg ervoor dat het team op tijd op het veld staat. Ben je te laat dan gaat dit altijd ten koste van de keeper. Hij/zij moet zich tenslotte nog aankleden. 
Zorg dat de keeper in zijn goal ingespeeld wordt.

Wat mag een keeper wel en wat niet?
Niet elk team heeft een vaste keeper en dus is er in die teams een veldspeler/-speelster aan de beurt om het doel te verdedigen. Omdat zij vaak niet precies weten wat de "regeltjes” zijn, 

De keeper moet te allen tijde de helm ophouden! 
Dit is door de KNHB verplicht.

Over de bodyprotector dient een shirt (of jack) gedragen te worden.
Ook dit is in verband met veiligheid verplicht door de KNHB. De keeper of andere spelers kunnen daardoor niet achter de protector blijven haken. Ook voorkom je dat de bal in de bodyprotector klem komt te zitten (kost je een strafcorner).
Het shirt over de protector dient een andere kleur te hebben dan de shirts van de veldspelers van beide partijen. Wel zo makkelijk voor iedereen om de keeper te herkennen.

Binnen de cirkel
Bij voorkeur de bal met de (binnenkant van de) klompen wegtrappen
De keeper mag de bal met het hele lichaam stoppen of afkaatsen. Dus ook met je handen of armen
De keeper mag de bal niet bewust over de achterlijn slaan/schoppen, maar wel laten afkaatsen.
Komt de bal vanaf de keeper hoog terug, dan is dit gevaarlijk spel voor de spelers en krijg je een strafcorner tegen. Wat gevaarlijk is interpreteert enkel en alleen de scheidsrechter.

Buiten de cirkel

- De keeper heeft geen bijzondere rechten meer en is dus een gewone veldspeler geworden. De keeper mag echter niet over de 23 meter lijn komen.
- De keeper mag de bal alleen met de stick spelen. Liggend, staand, knielend of glijdend, dat maakt niet uit
- Raakt de keeper toch de bal met voet, hand of lichaam, dan krijgt men een vrije slag of zelfs een strafcorner tegen.
- Speelt de tegenstander de bal hoog op de keeper terwijl deze buiten de cirkel staat, dan mag dit ook als gevaarlijk spel gezien worden.

Leuke links

Keepers van Alliance op Hyves http://kval.hyves.nl/

www.keeperscafe.nl

www.floortjeengels.nl