headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto
 
Zaalhockey

- KNHB nieuwsbrief - speciale editie zaalreglement -

Nieuws afbeelding 11-12-2009 In de spelregels zaalhockey zijn een paar regels gewijzigd. In de voorbije weken is hier al aandacht aan besteed, maar deze aandacht richtte zich voornamelijk op de self-pass en was daardoor niet compleet. Waarvoor onze excuses. In grote lijnen zijn er drie belangrijke wijzigingen:

1. De self-pass wordt ook in het zaalhockey ingevoerd, waarbij de uitvoering sterk overeenkomt met de regel op het veld.
2. De regel dat de spelhervatting voor de aanvallende partij niet meer rechtstreeks de cirkel in mag, wordt ook in het zaalhockey ingevoerd. Op het veld geldt dit voor het 23-metergebied, in de zaal voor de aanvallende speelhelft.
3. Bij de verdedigende strafcorner hoeven niet alle verdedigers meer achter de achterlijn te staan, maar mag de verdedigende partij ook één of meer spelers achter de middenlijn opstellen. Deze wijziging is door alle belangstelling voor de self-pass tot nu toe onderbelicht gebleven.

1) Spelhervatting algemeen en self-pass
Een spelhervatting (vrije push, inpush, uitpush en beginpush) mag met een zogenaamde 'self-pass' worden genomen. Dit geldt niet voor het nemen van een strafcorner en strafbal. De self-pass betekent dat je de bal als het ware naar jezelf mag spelen in plaats van naar een medespeler. Hierdoor zal de snelheid van het spel zeker toe gaan nemen. Wel zijn er een aantal bepalingen waaraan een self-pass moet voldoen.
• Voordat je de spelhervatting neemt moet de bal duidelijk onder controle zijn gebracht. Je mag niet een ongecontroleerde rollende bal snel naar jezelf spelen en dan verder gaan.
• Je moet eerst duidelijk de bal d.m.v. een push een tikje geven en daarna de bal nogmaals spelen voordat je gaat drijven of dribbelen. De scheidsrechters moeten dus duidelijk 2 acties van je zien. Direct met de bal aan de stick weglopen na het fluitsignaal is dus niet toegestaan.
• Natuurlijk mag je een spelhervatting ook nog steeds op de "oude manier" naar een medespeler spelen. De bal moet dan wél een meter gerold hebben voordat een medespeler de bal mag spelen. De spelregel is hier dus niet veranderd.
2) Spelhervatting aanval op helft tegenpartij
Om te voorkomen dat een vrije push gevaarlijk hard door een volle cirkel wordt gespeeld, is de spelregel aangepast. Bij een spelhervatting voor de aanvallende partij op de helft van de verdedigende partij zijn er enkele wijzigingen.
• Alle andere spelers (zowel medespelers en tegenstanders) dan degene die de spelhervatting neemt, moeten minimaal 3 meter afstand houden.
• De bal mag vanuit een spelhervatting niet direct de cirkel in gespeeld worden. Dit betekent dat na het nemen van de spelhervatting:
1. een andere speler van een willekeurige partij de bal moet hebben geraakt voordat de bal de cirkel in gespeeld mag worden of
2. de bal na het nemen minimaal 3 meter heeft afgelegd voordat je hem zelf de cirkel in mag spelen. Let op spelen betekent dus een 2e keer de bal pushen of raken. De bal 3 meter laten rollen en dan zonder een 2e keer te zijn gespeeld de cirkel in laten rollen is dus niet toegestaan.
3. Indien de spelhervatting via de balk wordt gespeeld hoeft de bal niet meer 3 meter te rollen voordat de speler die de spelhervatting heeft genomen de bal de cirkel in mag spelen. Het is echter niet toegestaan de spelhervatting rechtstreeks via de balk de cirkel in te spelen.
• Als de scheidsrechter fluit voor een overtreding van een verdediger net buiten de cirkel, dan moet de spelhervatting op minimaal 3 meter van de cirkel worden genomen.
• Bij een spelhervatting van de verdedigende partij mag een medespeler van degene die de bal neemt wél binnen 3 meter staan. De spelregel is hier dus niet veranderd.

3) Strafcorner
De enige wijziging in het spelreglement met betrekking tot de strafcorner is dat verdedigers nu de keu