headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto
 
Hockey & Trainingen

Blog: Statisch of dynamisch rekken voor een training of wedstrijd

Nieuws afbeelding 12-9-2018

Bij MHC Alliance is vanaf het seizoen 2017-2018 een interessant traject gestart. Aan de trainersstaf van de D, C, B en A selectieteams is een trainer van Scopo Atletico toegevoegd. Elke maandagmiddag en -avond vult de trainer de hockeytrainingen aan met motorische oefenvormen. Gericht op de ontwikkeling van grondmotorische vaardigheden, met een link naar hockey. De oefeningen complementeren de hockeytrainingen en waarborgen dat kinderen zich motorisch allround ontwikkelen. Onderstaand vinden jullie gastblog 2 terug van Scopo Atletico: Statisch of dynamisch rekken voor een training of wedstrijd?

Statisch of dynamisch rekken voor een training of wedstrijd?

Op de zaterdag en de zondag zie je altijd sporters rekken. Voor bijna elke sporter is het een soort ritueel om voor, tijdens en soms ook na het sporten de spieren flink te rekken. We denken altijd maar dat rekken goed is voor je lichaam maar toch is dat niet altijd het geval, zo blijkt uit meerdere studies.
Statisch rekken voor een inspanning heeft een negatief effect op maximale spierkracht en explosiviteit. Dat is de eenduidige conclusie uit ruim 100 onderzoeken uitgevoerd over statisch rekken. Voor een hockeywedstrijd of andere sportieve inspanning is de aanbeveling om niet statisch te rekken. Na het doen van rekoefeningen heeft het lichaam zeker 20 tot 60 minuten nodig om te herstellen voordat er weer een maximaal explosieve prestatie geleverd kan worden. Statische rekoefeningen, waarbij de stretch een tijdje wordt vastgehouden, verminderd de spierkracht. De rek zorgt voor druk op de spieren, die daarop reageert door de spierspanning af te laten nemen, met als resultaat dat de spieren de eerste 20-60 minuten na de stretch veel zwakker zijn. Het risico op een blessure wordt daardoor ook veel groter!
Je kent het beeld wel van de hockeyer die zijn been op het hek neerlegt en zo zijn hamstring ‘rekt’. Deze rekvormen zijn zo ingeburgerd, maar tegelijkertijd zo fout dat trainers, ouders, coaches en begeleiders al bij de jongste jeugd kinderen dynamisch moeten laten leren rekken. Hierdoor wordt het hopelijk gemeengoed in de toekomst.

Het statisch rekken heeft WEL een belangrijke plaats in het jeugdhockey op het moment dat de jeugdspelers in de groeispurt zitten. Op dat moment groeien botten vaak sneller dan spieren, waardoor de spieren op spanning komen te staan. Dit kan weer leiden tot ontstekingen op plekken waar spieren (pezen) aan botten vast zitten. In dergelijke situaties kunnen, met behulp van gedoseerd statisch rekken, spieren langer worden gemaakt, zodat deze spieren minder onder spanning komen te staan.

Dus:
  • Statische rekoefeningen voor een training en/of wedstrijd zorgen voor aanzienlijk minder kracht en explosiviteit.
  • Door het rekken en strekken is de kans op een blessure zelfs groter.
  • Stop met statische rekoefeningen, zorg voor een goede warming-up en begin met spier activatie oefeningen
  • Voorbeelden goede warming-up: voor kinderen tikkertje, voor ouderen na de groeispurt de zonnegroet (zie foto)
Team Scopo Atletico

Reacties


Figueleine Smit

12-9-2018 @ 13:48:54 |Tof artikel, maar kan niet doorscrollen in de app?

Max Kousbroek

12-9-2018 @ 14:00:09 |Je moet je telefoon recht houden niet schuin

Reageer op het nieuws