headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto
 
Hockey & Trainingen

Scopo Atletico op MHC Alliance

Nieuws afbeelding 23-5-2018

Bij MHC Alliance is vanaf het seizoen 2017-2018 een interessant traject gestart. Aan de trainersstaf van de D, C, B en A selectieteams is een trainer van Scopo Atletico toegevoegd. Elke maandagmiddag en -avond vult de trainer de hockeytrainingen aan met motorische oefenvormen. Gericht op de ontwikkeling van grondmotorische vaardigheden, met een link naar hockey. De oefeningen complementeren de hockeytrainingen en waarborgen dat kinderen zich motorisch allround ontwikkelen. Onderstaand vinden jullie gastblog 1 terug van Scopo Atletico: Breed ontwikkelen of vroeg specialiseren?!

Breed Ontwikkelen of vroeg specialiseren?!

De huidige jeugd is aantoonbaar minder fit dan de generatie van ongeveer 30 jaar geleden. Dit komt omdat deze generatie niet in aanraking komt met de grondvormen van bewegen die vroeger wel op straat en in de gymles werden opgedaan. Grondvormen van bewegen zijn vaardigheden zoals klimmen en klauteren, springen en landen, stoeien, glijden etc.

Hoe minder actief kinderen zijn op jonge leeftijd, hoe vatbaarder zij zijn voor ziekten en blessures op latere leeftijd. Door wel gevarieerd te bewegen op jonge leeftijd, presteren kinderen ook nog eens beter op school.

Vroeg specialiseren in één sport veroorzaakt een eenzijdige ontwikkeling van zowel het lichaam als het brein. Daarnaast neemt de blessuregevoeligheid en de kans op drop-out vanuit de sport toe (eenzijdig bewegen zorgt voor minder plezier). Breed ontwikkelen door verschillende beweegvormen en sporten aan te bieden heeft meerdere voordelen: minder drop-out vanuit de sport, minder vatbaar voor blessures, 'transfer' van beweegvormen van de ene naar de andere sport, positieve invloed op creativiteit en ga zo maar door.

Nu is het niet erg om vanaf jonge leeftijd bijvoorbeeld al wat meer te gaan voetballen of te hockeyen. Wat wel belangrijk is, is dat niet alle trainingstijd naar die doelsport gaat. Probeer in de leeftijd tussen 6 en 12 jaar kinderen kennis te laten maken met ten minste 3 sporten en kijk naar de verschillende vaardigheden die kinderen daardoor kunnen opdoen. Bij voetbal train je bijv. de oog-voet coordinatie en het is een teamsport, waardoor je sociale vaardigheden opdoet. Tennis is een individuele sport en hierbij train je de oog-hand coordinatie. Zo kun je van iedere sport wat leren!

Scopo Atletico biedt daarom de deelnemers aan de maandagtrainingen verschillende grondvormen van bewegen met aan, laat ze kennismaken met donorsporten van hockey (zoals atletiek) en aanpassen aan wisselende omstandigheden. MHC Alliance heeft mede hierom gekozen om twee keer in plaats van drie keer te gaan trainen met de jeugdselectieteams, om zo ruimte over te houden voor eigen invulling en andersoortige trainingen.

De volgende gastblog zal gaan over: De Warming-up voor de training of wedstrijd.

Reacties


Anneke van Doorn

27-5-2018 @ 11:58:55 |[email protected]

Reageer op het nieuws