headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto
 
Arbitrage

We kunnen het niet leuker, wel makkelijker maken!

Nieuws afbeelding 30-9-2015 Dit pleidooi zal voorlopig wel aan de dovemansoren van officials gericht blijven, maar u bent nu even mijn publiek. Het zal u niet zijn ontgaan dat hockey de laatste tien jaar enorm veel sneller is geworden. Daarbij spelen in ieder geval drie factoren een belangrijke rol: de opkomst van de watervelden, de verstijving van de hockeysticks en de stroomlijning van de spelregels. Ik zeg bewust stroomlijning. Want veel obstakels, hobbels en regels die het hockeyspel vroeger vertraagden zijn aan de kant geschoven. Denk alleen al eens aan de self-pass waarbij een speler meteen zelf mag wegrennen met een vrije bal. De buitenspelregel ligt inmiddels al zo ver achter ons dat alleen ouderen die nog kunnen herinneren. En wat dacht u van afhouden, draaien en nu ook sticks (bij senioren)?

Allemaal vooruitgang. Je hoeft alleen maar zondag om zeven uur naar Studiosport te kijken om je te herinneren hoe traag het hockey vroeger was. Veel sneller dan dit gaat het hockey naar mijn mening niet meer worden. Ik zie nauwelijks nog hobbels en regels die tijd kosten. Of het moest de strafcorner zijn. Maar die is zo spectaculair dat we die voorlopig wel zullen houden, ook al is die natuurlijk véél te gevaarlijk als er hoog wordt gepushed. Het oog wil ook wat.

Maar als scheidsrechter is het er niet gemakkelijker op geworden. Wat we afschaften aan onhandige regels (buitenspel; je hoeft zondag maar naar Studiosport….), kregen we dus terug in spelversnelling. En omdat we tegenwoordig ook nog op water spelen met superstijve sticks is het spel een factor twee keer zo snel geworden. Je zou zeggen: reden genoeg om de spelregels zó te maken dat ze makkelijker te interpreteren worden. En daar gaat het nu precies mis. Waardoor veel scheidsrechters het niet meer goed kunnen interpreteren.

Neem bijvoorbeeld de aanvallende vrije slag op twee meter van de cirkelrand. Daar heb ik wel een uurtje op zitten studeren. Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik die regel niet kan uitvoeren zoals die staat in het boekje. Te ingewikkeld. En dat leidt natuurlijk direct tot problemen in het veld. Zeker zo aan het begin van het seizoen. Ik fluit ook senioren teams. De meeste senioren snappen de regel niet. Hoe kan ik dan die regel uitleggen aan kinderen van 13? Laat staan toepassen in het veld?

Als je met een koele blik door het spelregelboekje gaat vind je nog een hele stapel regels die kunnen worden vereenvoudigd. Wat dacht u bijvoorbeeld van de vijf meter regel na een scoop? Of de momenten waarop je wel en niet mag wisselen? Bij strafcorner niet, strafbal wel etc.

Ik zou dus de spelregelmakers willen vragen om de focus te verleggen: maak het maar weer simpeler. Leuker hoeft niet meer, dat is al gelukt. En als we het weer simpeler maken, dan denk ik dat een heleboel scheidsrechters die niet wekelijks op het veld staan de regels óók kunnen kennen.

Reacties


Martine Visser

4-10-2015 @ 09:03:34 |Eens!!

Reageer op het nieuws