De Scheids : Straffen of belonen ?

Waarom is het arsenaal van scheidsrechters dan nog niet aangepast aan deze wijsheid? Als scheidsrechter ben je immers sterk gefocust op alles wat er mís gaat in een wedstrijd. We kijken naar het kleinste shootje, ook al vond deze plaats binnen een weergaloos mooie actie, die eigenlijk niets dan lof verdiende. Die kleine bolle kant aan het einde van een prachtige rush wordt door ons genadeloos bestraft. En die prachtige rush die een doelpunt verdiende krijgt die beloning dus inderdaad niet.
Stel je voor. De scheidsrechter gaat belonen in plaats van straffen. Hoe mooier de actie, hoe meer voordeel je krijgt van de scheids. Het prachtig uitgespeelde doelpunt dat wordt gemaakt zonder dat er een tegenstander aan te pas kwam telt voortaan voor twee. De situatie waarbij de keeper de bal in een reflex van de lijn haalt wordt uitslaan. De lange hoge scoop die in vrij gebied valt wordt een strafcorner, pardon beloningscorner.
Misschien droom ik te veel. Maar… misschien hadden onze voorouders die de regels opstelden ook wel gewoon gelijk. En is straffen helemaal niet zo slecht. Vloeken in de kerk of toch niet? In een recent wetenschappelijk onderzoek wordt namelijk geconcludeerd dat straffen motiverender werkt dan belonen. Volgens psycholoog Dr Jeremy Dean (tijdschrift Cognition) blijkt dat de stok effectiever is dan de wortel.En dat kleine straffen twee tot drie keer meer kunnen motiveren dan kleine beloningen.Waarmee maar weer is bewezen: de scheids heeft altijd gelijk!
Reacties
Herre Kleuver
20-5-2015 @ 21:25:06 |Mooi stuk!!!