headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto
 

hockey_wedstrijden_zaalhockey

Zaalhockey 2017-2018

Teams en inschrijven
Dit seizoen doen er meer Alliance teams mee aan de zaalhockeycompetitie dan ooit: 71 teams, waarvan 66 junioren en 5 seniorenteams!

Voor zaalhockey kun je je alleen inschrijven met een team, niet als individu. Van selectie en opleidingsteams wordt verwacht dat ze allemaal deelnemen aan zaalhockey. Breedtehockeyteams hebben de keuze of ze mee willen doen. Jeugdteams die zich niet inschrijven voor zaalhockey worden automatisch ingeschreven voor de midwintercompetitie.

Aan het eind van de zomer stuurt de zaalhockeycommissie een inschrijfformulier naar alle coaches. Om in te schrijven moet dit formulier worden teruggestuurd, voorzien van de namen van spelers, coach, scheidsrechter en zaalleiding. De coach van het zaalteam kan een andere coach zijn dan de veldhockeycoach.

Deelnemers aan zaalhockey zijn in LISA (het clubsysteem waar ook de app op draait) vanaf eind december lid van 2 teams: namelijk het eigen veldteam én het eigen zaalteam, herkenbaar aan de "Zaal” prefix. De teams hebben voor de zaal hetzelfde teamnummer als op het veld met uitzondering van de combinatieteams. Dit zijn de teams JB12, JC12, JD12, MA12, MB12, MC12, en MD12.


Zaalhockeycompetitie

De zaalcompetitie begint dit jaar op zaterdag 9 december 2017 en duurt tot en met zondag 18 februari 2018. Alleen voor de 8E teams is dit anders: zij starten pas in januari.
Op een wedstrijddag speel je met je team twee wedstrijden. A- en B-teams spelen in principe op zaterdag, D- en E-teams op zondag en C-teams op zaterdag of zondag. Uitzonderingen zijn echter niet uitgesloten! Het wedstrijdschema is inmiddels gepubliceerd op de KNHB-standenmotor, onze eigen site en op de Alliance App. Let op: De laatste zaterdag en zondag van de Kerstvakantie (6 en 7 januari) zijn wedstrijddagen. Check daarom tijdig of jouw team op deze dagen wedstrijden moet spelen!

Trainen

Doordat steeds meer verenigingen en teams in onze regio zaalhockeyen is het aantal voor training beschikbare zaaluren beperkt. Hierdoor ontkomen wij er niet aan versnipperd over verschillende zalen en dagen te trainen. Dit seizoen hebben wij zaalruimte kunnen huren in zalen van Groenendaal (Heemstede), De Kooij (Bennebroek), Het Haarlem College (Haarlem) en de hal in Spaarndam.

In het trainingsschema wordt zoveel als mogelijk rekening gehouden met het wedstrijdschema. Het team dat als eerste traint legt de balken in de 15 minuten voorafgaand aan de training. Het laatste team haalt de balken weer weg. Teams die zijn uitgeloot voor zaaltraining wordt training met balken op veld 5 aangeboden.

Zaalleiding
Elk team heeft één of twee keer zaalleiding. De coach en/of teambegeleiding organiseren dit. In de Alliance app staat in de opmerkingen bij elke wedstrijd aangegeven welk team op dat moment zaalleiding heeft. Let op: je hebt zaalleiding niet alleen voor wedstrijden van je eigen team, maar ook die van andere teams uit jouw poule die op dezelfde locatie spelen. Welke dit zijn kun je het makkelijkst vinden via de KNHB standenmotor. Na het invullen van het team en de datum (9-12-2016 tot en met 18-02-2017) en te klikken op "programma” wordt het wedstrijdschema van jouw hele poule vermeld. In de kolom "zaalleiding” staat vermeld welke club er zaalleiding heeft.

Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF)

Ieder jaar zijn wij als zaalhockeycommissie veel tijd kwijt doordat de DWF’s niet tijdig worden ingevuld en afgerond. Let op dat de volgende stappen worden doorlopen:
- Kort voor de wedstrijd worden de wedstrijdcodes, nodig voor inloggen in het DWF, verstuurd aan de personen die als coach en zaalscheids voor het team staan geadministreerd. Let op dat deze codes voorafgaand aan de wedstrijd worden doorgegeven in het geval andere personen de taken op zich nemen.
- Voor de wedstrijd vullen de coaches de spelers in.
- Na afloop va de wedstrijd vullen de scheidsrechters de eindstand en eventuele kaarten in. De coaches controleren dit en ronden het DWF af door op "afronden” te klikken.

Als het DWF niet is afgerond, doet het wedstrijdsecretariaat dit, om boetes van de bond te voorkomen. Dit brengt het risico met zich mee dat de verkeerde eindstand wordt doorgegeven. Doe het dus zelf, direct na de wedstrijd!

Boetes voor alle gele en rode kaarten
In de zaal gelden andere regels voor kaarten dan op het veld. De Fair Play commissie heeft hier recent een stuk over geschreven. Kort samengevat krijgt een speler een boete bij elkegele of rode kaart. Voor jeugdspelers is de boete 10 Euro en voor senioren 15 Euro per kaart. Pas dus extra goed op, zeker ook omdat er in de zaal geel mag worden uitgedeeld bij spelen in het blok.

Uitrusting
In de zaal speel je bij voorkeur met een zaalstick (zelf te regelen) en op stevige zaalschoenen, die niet buiten zijn gebruikt. Als bescherming heb je naast je bitje en scheenbeschermers een zaalhockeyhandschoentje aan je linkerhand (NB dat is een ander soort handschoentje dan handschoentjes die op het veld gebruikt worden en is verplicht!). Belangrijk is dat de keepers riempjes in hun klompen hebben zonder metalen gespen. Deze riempjes worden verstrekt door de materialencommissie, waarvan een lid aanwezig is bij de informatieavond voor coaches voor de start van het zaalhockeyseizoen. Sommige keepers vinden het prettig met hoezen over de legguards te spelen, dit is echter niet verplicht en hoezen worden daarom niet door de club verstrekt. In principe wordt er gespeeld met speciale zaalballen (iets lichter), maar ook veldballen zijn in de zaal toegestaan. Het is

Contributie
Voor zaalhockey betaal je zaalhockeycontributie. Deze contributie betaal je per persoon. De contributie voor zaalhockey wordt aan het begin van het veldhockeyseizoen door het bestuur vastgesteld en is te vinden op de pagina met contributie informatie. De contributie wordt voor een groot deel bepaald door de zaalhuur voor de trainingen.

Informatieavond
Voor de start van het zaalhockeyseizoen organiseert de zaalhockeycommissie een jaarlijkse informatieavond. Deze avond vond dit jaar plaats is op dinsdag 21 november. Op deze avond wordt:
- De basis van zaalhockey uitgelegd (organisatie, techniek en tactiek)
- De taak van de coach en manager in de zaal toegelicht
- Toegelicht wat een zaaldienst inhoudt
- Een korte uitleg gegeven van de zaalhockeyregels voor de scheidsrechters.

Daarnaast is er ook dit jaar in samenwerking met de KNHB een regionale avond georganiseerd voor scheidsrechters. Deze avond was op donderdag 7 december.

Meer weten?
Voor meer info over zaalhockey, zie:

· Onze Alliance App (Nieuws, Ik, Agenda en Club)
· De Alliance site voor het wedstrijdschema
·De zaalhockey-site van de KNHB
· Toelichting op de spelregels voor scheidsrechters
· Factsheet zaalleiding
· Schadeformulier zaalleiding
· Filmpje zaalleiding(3 min)

Veel sportief zaalhockeyplezier!

De zaalhockeycommissie
Irene Tuininga
Alexandra de Lange
Katinka Beerepoot

[email protected]