headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto
 

hockey_training_keepers

Keeper worden…..dat doe je niet zomaar!

Door de jaren heen heb ik al heel veel keepers gesproken en we zijn het er allemaal over eens; keeper zijn is toch wel iets bijzonders. Een goede keeper worden is nog niet zo simpel. Je moet niet alleen goede reflexen hebben maar ook lenig, sterk en snel zijn. En dat is nog maar het begin…

Als keeper leer je ook relativeren (Want: Ja, het is rot dat er een doelpunt in ging maar wat was jouw aandeel en hoe kun je dat volgende keer beter doen….) Ook ga je leren om je verdediging te sturen, strategisch te denken om een aanval te voorkomen voordat er op het doel wordt geschoten en verder denken om de bal ook nog eens mooi weg te werken zodat je team direct in de aanval kan. En dat terwijl je net doet alsof het je geen enkele moeite kost en je alles onder controle hebt zodat de tegenstander flink onder de indruk is. Pff, dat is geen kleine klus. Daar heb je een soort supermensen voor nodig. Gelukkig is het, net als met veldspelers, een combinatie van talent en training.

"Keepers zijn een beetje gek,” wordt er wel eens beweerd. Omdat we blijven staan als er op ons geschoten wordt. Ik denk dan altijd aan de spitsen die ik vol zie duiken om toch nog net de tip te kunnen maken. Met alleen een paar scheenbeschermers en een bitje tussen een aanstormende keep en een vliegende bal springen………..dan doe ik toch liever gek met mijn legguards, keepersbroek, bodyprotector, helm en handschoenen aan…..

"Als je keept beweeg je maar weinig.” Nu, dat kan ik niet ontkennen. Er zijn wedstrijden dat je inderdaad alleen maar staat te kijken hoe het gras groeit. (En dat is met kunstgras best saai.) Er zijn echter ook wedstrijden dat je alle hoeken van je doel en cirkel al hebt gezien terwijl de voorhoede wacht op die ene counter. De acties die je als keeper onderneemt zijn kort maar krachtig. Ineens een sprint naar de kop om de tegenstander met een headfirst te stoppen of een sprong naar je verre hoek om die push over het doel te kaatsen. Dit vraagt een andere vorm van conditie en lenigheid. Afhankelijk van de kwaliteit van je team en de tegenstander zal iedere speler wedstrijden hebben die hard werken zijn of een stuk rustiger.

Er valt van alles te zeggen over keepen en het meeste is hartstikke waar. En daar zijn we eigenlijk best trots op. Want het gevoel dat je krijgt als je met je team keihard hebt gewerkt om een goede wedstrijd te spelen en jij in de laatste minuut die knalharde strafcorner met het puntje van je klomp er nog uit weet te tikken………….beter dan dat wordt het niet!

Keepersmaterialen in de praktijk

Als keeper kan je die harde ballen flink om je oren krijgen. Daarom is het erg belangrijk dat onze keepers goed beschermd zijn. De keeperuitrusting wordt per team door MHC Alliance ter beschikking gesteld. Per leeftijdscategorie en spelniveau wordt een set materiaal samengesteld en aan de coach of keeper van een team uitgegeven. Je zou het misschien niet zo zeggen, maar keeperspullen zijn behoorlijk duur. De prijzen voor een standaardset variëren van €350 (E/F-jeugd) tot €1000 (A/B/Senioren). Wij investeren graag in de veiligheid van onze keepers. Wilt u ons helpen de materialen goed te verzorgen?

Een paar tips:

- Laat je keepertas niet onbeheerd achter.

- Check de materialen regelmatig op slijtage.

- Zie je dat er iets kapot gaat, meld het dan bij de materiaalcommissie. Ga niet zelf repareren of aanpassingen maken. Wij hebben genoeg tips en trucs om hierbij te helpen.

- Laat spullen goed drogen. Dat is beter voor de levensduur en ruikt beter!

In ons clubhuis zijn er (aantal) kluisjes beschikbaar om keepermateriaal veilig op te bergen. Deze ruimte is alleen toegankelijk voor de betreffende keepers en coaches. Buiten deze voorziening is het niet toegestaan om materialen op de vereniging achter te laten.

Hieronder vind je uitgebreide informatie en uitleg per onderdeel van de keeperuitrusting. Mochten er toch nog vragen zijn, dan kun je contact opnemen met de materiaalcommissie. Materiaalcommissie: [email protected]

Bodyprotector: Instelbaar met de banden op de rug. Zorg dat de protector tegen de hals aansluit, daar waar normaal een T-shirt ook sluit. De protector moet over of boven de rand van de broek komen. Draag altijd een shirt over de bodyprotector.

Broek en/of overbroek : Alleen bij de jongste jeugd kan het zijn dat er geen broek in de tas zit, omdat deze keepertjes nog niet veel over de grond keepen. Doe de broek aan zonder schoenen: door de noppen kan de broek beschadigen. Met een ceintuur of vetersluiting blijft de broek op zijn plaats zitten. Heb je een overbroek? Draag deze dan over de basisbroek. Check regelmatig of de beschermende platen op hun plaats zitten.

Handschoenen: Een keeper houdt zijn stick met 1 hand vast. Rechts = stick handschoen, Links = stop handschoen

Helm : De meeste jeugdteams hebben een "one-size-fits-all” helm. Het elastiek kan versteld worden voor een betere pasvorm. Mocht de helm dan nog te groot zijn, dan kan d.m.v. een bandana op het hoofd de helm passend gemaakt worden. Zgn. ijshockeyhelmen zijn in grootte verstelbaar met de schroefjes aan de zijkant. Zorg ervoor dat de schroeven regelmatig aangedraaid worden om verlies te voorkomen. De helm zit goed als hij niet voor de ogen kan zakken. De helm "klemt” op de kruin en op de kin. Maak na gebruik de elastieken los, zodat de rek erin blijft.

Elleboogbeschermers : Deze behoren niet tot de standaard keeperuitrusting zoals door de club geleverd. Deze kunt u voor een klein bedrag zelf aanschaffen. Wij adviseren het dragen van elleboogbeschermers voor vaste keepers.

Klompen : Klompen worden met een standaardmal gemaakt. Er bestaan dus geen rechter- of linkerklompen. Je verlengt de levensduur aanmerkelijk door ze "om en om" (rechts/links) te dragen.Probeer er een ezelsbruggetje voor te verzinnen zoals: Riempjes met het lipje naar buiten: uitwedstrijden - Riempjes naar binnen: thuiswedstrijden. Nieuwe klompen krijg je goed in vorm door de tong van de klomp met ducktape vast te zetten en even met de haardroger warm te maken. Een nachtje op de verwarming kan ook, maar voor beide methoden geldt: Niet te heet!

Aantrekken: Riempjes voorop dienen los te zitten - Voet erin - Hielriem vastmaken: Niet te strak, anders schuift de klomp omhoog en kan de bal eronder door - Riempjes voorop vastzetten - Zorg dat, indien van toepassing, 2 riempjes onder de voet doorlopen (gespen bovenop). Niet te strak: verdeelt de krachten beter, riempjes snijden niet in het foam en geen afgeknelde voeten. Doe de tong van de klompenachter de legguards. Bewaar de klompen met de riempjes vast: behoud van de vorm en de riempjes raken minder snel kwijt.

Legguards : Er is een linker en rechter legguard. De uitstekende flap moet aan de buitenkant. Om te voorkomen dat de ballen tegen de binnenkant van het been komen, zit daar een naar binnen gebogen "bescherm-flap” . Sluiten d.m.v. riempjes of klik-sluitingen: niet te strak, maar wel dusdanig strak dat ze niet gaan draaien.

Tas : De tas is voor keeperspullen - Dus geen opslagplaats voor ballen, kleding, schoenen, EHBO-dozen. Ga niet proppen om alles in de tas of de tas in de auto te krijgen. Ga niet op de tas met spullen zitten. Laat de tas open in je locker

Tock : Draag altijd een tock, zowel jongens als meisjes! Een tock behoort niet tot de standaard keeperuitrusting zoals door de club geleverd. Deze kunt u voor een klein bedrag zelf aanschaffen. Wij adviseren het dragen van een tock, zowel voor jongens als meisjes!


Onderhoud materialen

Je zou het misschien niet zo zeggen, maar keeperspullen zijn behoorlijk duur. De prijzen voor een standaardset variëren van €350 (E/F-jeugd) tot €1000 (A/B/Senioren). Verzorg de materialen alsof ze van jezelf zijn! Maak je spullen regelmatig schoon. De spullen gaan langer mee. Het is prettiger voor jezelf. Verbeter het imago, want keepers hoeven geen stinkies te zijn. Tegenwoordig wordt steeds meer op (semi-)watervelden gespeeld. Helaas is vocht slecht voor je spullen en verkort het de levensduur. Berg je spullen droog op of laat de tas open zodat ze kunnen drogen. Niets heeft het eeuwige leven en m.n. sommige riempjes slijten nogal snel. Als je ze afplakt met ducktape gaan ze een stuk langer mee. Ook raken schroefjes van de helm wel eens zoek. Neem bij een probleem met de keeperset z.s.m. contact op met de Materiaalcommissie: [email protected] Veel verenigingen hebben overigens voor nood-/reservespullen voorradig, bijv. bij de wedstrijdtafel.


Hieronder vind je per onderdeel informatie over het onderhoud van de keeperuitrusting.

Bodyprotector (stof) In de wasmachine op een fijn/wolwas programma. Of volg de instructies op het label. Goed laten drogen!

Bodyprotector (foam) Met een doek schoonmaken en afspoelen met een handdouche. Goed laten drogen!

Broek en/of overbroek : Haal eerst, indien van toepassing, de harde bescherming uit de broek. In de wasmachine op een fijn/wolwas programma. Of volg de instructies op het label. Goed laten drogen!

Handschoenen : Met een doek schoonmaken en afspoelen met een handdouche.Goed laten drogen!

Helm : Een helm kan je schoonmaken met een doekje, borsteltje en een sopje; als de helm erg vies is kan hij in een schone vaatwasser op 45ºC.Zgn. ijshockeyhelmen zijn in grootte verstelbaar m.b.h. van de schroefjes aan de zijkant. Goed laten drogen!

Klompen : Met een doek schoonmaken en afspoelen met een handdouche.Goed laten drogen!

Legguards: Met een doek schoonmaken en afspoelen met een handdouche.Goed laten drogen!

Tock : In de wasmachine op een fijn/wolwas programma. Of volg de instructies op het label. Goed laten drogen!Keepers Tricks

Verschillende verwerkingstechnieken:

Bij alle verwerkingstechnieken is het de bedoeling dat de bal naar de zijkanten van het veld wordt verwerkt. Dit om een mogelijke rebound te voorkomen.

Lage bal

Een lage bal over de grond wordt verwerkt met de klompen. Dit kan op twee manieren gebeuren. Bij een zachte bal maakt de keeper een trapbeweging. Met de binnenkant van de klomp wordt de bal naar de zijkant getrapt. Bij een harde bal maakt de keeper een blokbeweging. De keeper zet zijn klompen iets schuin naar achter waardoor de bal naar buiten over de zijlijn wordt geblokt.

Halfhoge bal

Een halfhoge bal verwerkt de keeper door gebruik te maken van zijn legguards. De keeper zorgt er voor dat zijn legguards altijd recht naar het veld zijn gericht. Bij een halfhoge bal stapt de keeper vervolgens met een zijwaartse pas uit en zorgt dat de bal net onder de knie op de legguard komt.

Hoge bal

Een hoge bal wordt verwerkt met de handschoen of met de stickhandschoen. Bij het verwerken van de hoge bal zijn er drie mogelijkheden:

  • Bij een hoge bal op het lichaam van de keeper drukt de keeper één van beide handschoenen voor zich langs om de bal naar een van de zijkanten te blokken. Bij deze actie is het van belang naar voren te stappen met dezelfde hand als waarmee je de actie uitvoert. Het is een voorwaartse actie.
  • Bij een hoge bal op de handschoenkant van de keeper blokt de keeper de bal over de zijlijn door de handschoen iets naar achter open te zetten. (Niet te ver anders schiet de bal in eigen doel)
  • Bij een hoge bal op de stickhandschoen blokt de keeper de bal over de zijlijn door gebruik te maken van de hockeystick. De arm moet schuin naar voren worden gestoken en de hockeystick zelf iets schuin naar achter.

Headfirst sliding

De headfirst sliding wordt gebruikt om eerder bij de bal te zijn dan een aanvallende speler. Van de headfirst sliding kan zowel binnen als buiten de cirkel gebruik worden gemaakt. De keeper dient op zijn buik naar de bal toe te duiken om vervolgens de bal naar de zijkant te flatsen in een vloeiende beweging. Dit kan zowel op de forehand als op de backhand. Op de backhand kan de keeper er ook voor kiezen om de bal voor te laten rollen om vervolgens de bal met de forehand weg te werken. Op deze manier schermt de keeper de bal van de speler af. De beweging moet dat wel in één keer afgemaakt worden.

Bloksliding

Bij één op één situatie komt de keeper snel uit zijn doel om dit zo veel mogelijk af te dekken. Als de speler vervolgens de bal op doel slaat kan de keeper voor een bloksliding kiezen. De bloksliding wordt in een aantal opeenvolgende stappen uitgevoerd:

  • De keeper brengt zijn stickhand naar de grond.
  • Vervolgens brengt de keeper zijn beide legguards als een blok naar de grond en schuift naar de bal toe.
  • De keeper moet zijn buikspieren aanspannen om niet naar achteren te vallen en zijn hockeystick in het verlengde van zijn legguards op de grond plaatsen.

Tips & Trics

-Sta op je voorvoeten

-Buig je knieën een beetje

-Handen iets lager dan je schouders

-Ellebogen voor je lichaam

-Blijf altijd naar de bal kijken, beweeg met het spel mee.

-Trap de bal met de binnenkant van de klomp

-Zorg dat je na elke actie weer snel klaarstaat voor de rebound

-Oefening voor thuis: Met een tennisbal op korte afstand tegen een muurtje trappen. Goed voor je reflexen!

-Een goed ingespeelde keeper is lekker warm, kan goed bewegen en heeft geen angst voor de ballen die in de wedstrijd of training op hem afkomen.

-Zorg ervoor dat het team op tijd op het veld staat. Ben je te laat dan gaat dit altijd ten koste van de keeper. Hij/zij moet zich tenslotte nog aankleden.

-Zorg dat de keeper in zijn goal ingespeeld wordt.
Wat mag een keeper wel en wat niet?

Niet elk team heeft een vaste keeper en dus is er in die teams een veldspeler/-speelster aan de beurt om het doel te verdedigen. Omdat zij vaak niet precies weten wat de "regeltjes” zijn, hier wat uitleg over de keeper en zijn privileges.

De keeper moet te allen tijde de helm ophouden! Dit is door de KNHB verplicht.

Over de bodyprotector dient een shirt (of jack) gedragen te worden. Ook dit is in verband met veiligheid verplicht door de KNHB. De keeper of andere spelers kunnen daardoor niet achter de protector blijven haken. Ook voorkom je dat de bal in de bodyprotector klem komt te zitten (kost je een strafcorner).

Het shirt over de protector dient een andere kleur te hebben dan de shirts van de veldspelers van beide partijen. Wel zo makkelijk voor iedereen om de keeper te herkennen.

Binnen de cirkel

-Bij voorkeur de bal met de (binnenkant van de) klompen wegtrappen

-De keeper mag de bal met het hele lichaam stoppen of afkaatsen. Dus ook met je handen of armen

-De keeper mag de bal niet bewust over de achterlijn slaan/schoppen, maar wel laten afkaatsen.

Komt de bal vanaf de keeper hoog terug, dan is dit gevaarlijk spel voor de spelers en krijg je een strafcorner tegen. Wat gevaarlijk is interpreteert enkel en alleen de scheidsrechter.

Buiten de cirkel

De keeper heeft geen bijzondere rechten meer en is dus een gewone veldspeler geworden. De keeper mag echter niet over de 23 meter lijn komen.

-De keeper mag de bal alleen met de stick spelen. Liggend, staand, knielend of glijdend, dat maakt niet uit

-Raakt de keeper toch de bal met voet, hand of lichaam, dan krijgt men een vrije slag of zelfs een strafcorner tegen

-Speelt de tegenstander de bal hoog op de keeper terwijl deze buiten de cirkel staat, dan mag dit ook als gevaarlijk spel gezien worden.

 


Leuke links

Keepers van Alliance op Hyves http://kval.hyves.nl/

www.keeperscafe.nl

www.floortjeengels.nl