headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto
 

Zaalhockey

 

Besluit om het seizoen 2020-2021 niet te gaan zaalhockeyen
Op basis van de uitkomsten van de consultatie van alle teams en de zorgwekkende cijfers over de verspreiding van Corona heeft het bestuur van MHC Alliance met pijn in het hockeyhart besloten dat Alliance dit jaar geen zaalhockey gaat spelen.
Binnen de beperkingen waar we het met elkaar mee te doen hebben, blijven we erop gericht om zoveel mogelijk hockeyplezier met elkaar te kunnen beleven. De komende winter zal dat dus op het veld zijn.


Over zaalhockey
Bij Alliance bieden wij onze leden graag de mogelijkheid om zoveel mogelijk het hele jaar door te hockeyen: op het veld en in de zaal.

De combinatie van veld- en zaalhockey is niet alleen leuk, het is ook heel goed voor de ontwikkeling van je technische, tactische en motorische vaardigheden. Door de kleine speelruimtes moet alles sneller en leer je om op tijd een goede positie in te nemen, de juiste techniek te gebruiken en de juiste keuze te maken voor een vervolgactie.

Zaalhockey wordt binnen gespeeld op een speelveld van 40 x 20 meter met een houten of kunststof ondergrond. Aan de rand van dit veld liggen balken waardoor de bal niet over de zijlijn kan. Zaalhockeywedstrijden worden gespeeld door twee teams met ieder zes spelers (waarvan doorgaans 1 de keeper). Een team mag maximaal zes wisselspelers op de bank hebben.

Zaalhockey wordt gespeeld in de maanden december, januari en februari.


Uitrusting
In de zaal speel je met een lichte zaalstick (zelf regelen) en op stevige zaalschoenen, die niet buiten zijn gebruikt. Als bescherming heb je naast je bitje en scheenbeschermers een zaalhockeyhandschoentje aan je linkerhand (let op: dit is een ander soort handschoentje dan die op het veld gebruikt wordt en is verplicht!). Belangrijk is dat de keepers riempjes in hun klompen hebben zonder metalen gespen. In principe wordt er gespeeld met speciale zaalhockeyballen (iets lichter).


Spelregels en verschillen
De belangrijkste verschillen tussen veld- en zaalhockey vind je op de KNHB website. Ook kun je daar meer informatie vinden over de zaalhockeyspelregels. Check ook de Zaalhockey presentatie op onze site voor meer informatie.


Teams en inschrijven
Elk jaar geeft Alliance alle jeugd 11-tallen (A t/m D), alle 8E teams alsook Dames 1 & 2 en Heren 1 & HJ1 op voor de zaalhockey competitie. Daarnaast inventariseren we elk jaar in augustus welke senioren teams als team ook opgegeven willen worden. Deelnemers aan zaalhockey zijn vanaf eind december lid van twee teams: namelijk het eigen veldteam én het eigen zaalteam, herkenbaar aan de "Zaal” prefix. De teams hebben voor de zaal hetzelfde teamnummer als op het veld (met uitzondering van de combinatieteams, aangeduid met 11 "één één” of 12 "één twee”).


Onmisbaar voor de zaalhockey: de Coach/Teambegeleider en Zaalscheidsrechter. De coach van het zaalteam kan een andere coach zijn dan de veldhockeycoach. Daarnaast heeft elk team één of twee keer zaalleiding (o.a. verantwoordelijk voor tijdsklok, score & zaal gereed maken, niet alleen voor wedstrijden van je eigen team, maar ook die van andere teams uit jouw poule die deze dag op dezelfde locatie spelen). De coach en/of teambegeleiders organiseren dit. Dus: geef je graag op voor één van deze rollen, alleen met jullie hulp kunnen we een onvergetelijke zaalcompetitie mogelijk maken!Zaalhockeycompetitie
De zaalcompetitie begint dit jaar (seizoen ’20-’21) op zondag 6 december en duurt tot en met zondag 14 februari. In de kerstvakantie wordt er in principe niet gespeeld of getraind, m.u.v. zaterdag 19 december, zaterdag 2 januari en zondag 3 januari: op deze dagen wordt er wel zaalcompetitie gespeeld.

Elk team speelt in het zaalhockeyseizoen 5 of 6 keer (zaterdag of zondag). Op een wedstrijddag speel je met je team twee wedstrijden. A- en B-teams spelen meestal op zaterdag, D- en E-teams op zondag en C-teams op zaterdag of zondag. Uitzonderingen zijn echter niet uitgesloten! Het wedstrijdschema wordt gepubliceerd op de KNHB-standenmotor, onze eigen website en op de Alliance App. Check daarom tijdig of jouw team op deze dagen wedstrijden moet spelen.


Covid-19
De KNHB (hockeybond) heeft aangegeven dat op basis van de huidige overheidsrichtlijnen en regelgeving de zaalcompetitie vooralsnog gewoon doorgang kan vinden. Uiteraard volgen zij en ook wij de ontwikkelingen bij andere, reeds gestarte, zaalsporten op de voet en stemmen we intensief af met de bond alsook met collega clubs. In de eerste twee weken van oktober neemt de KNHB een definitief besluit over het al dan niet doorgaan van de zaalhockeycompetitie.

 

Alle zalen waarin we gaan trainen alsook waarin we competitie gaan spelen voldoen aan de richtlijnen en hanteren speciale Corona-protocollen die gehandhaafd zullen worden. Meer informatie hierover volgt voor aanvang van de trainingen en wedstrijden. Lees deze goed door en hou je aan alle richtlijnen en afspraken. Zo zorgen wij ervoor dat we met elkaar veilig kunnen blijven sporten!


Trainen
Doordat steeds meer verenigingen en teams in onze regio zaalhockeyen is het aantal voor training beschikbare zaaluren beperkt en kunnen we helaas niet voor al onze leden training in de zaal aanbieden.

 

Alliance is daarom een project gestart om in de wintermaanden een eigen zogeheten blaashal te plaatsen op één van onze velden om zo indoor zaaltraining voor alle leden te kunnen aanbieden. Er zijn belangrijke stappen gezet in de realisatie, echter qua doorlooptijd lijkt het niet haalbaar om de blaashal het komende zaalhockeyseizoen al te plaatsen. Hierdoor ontkomen wij er het komend seizoen helaas niet aan om versnipperd over verschillende zalen en dagen te trainen.

 

Dit seizoen hebben wij zaalruimte kunnen huren in zalen van Groenendaal (Heemstede), De Kooij (Bennebroek), Het Haarlem College (Haarlem), de Cruquiusschool (Haarlem) en de hal in Spaarndam. De zaaluren zullen in eerste instantie ingezet worden voor de selectie-, combinatie- en opleidingsteams. Daarnaast streven we ernaar om ook de breedteteams zoveel mogelijk in de zaal te laten trainen en het aantal keren dat er op het veld (met balken) moet worden getraind te minimaliseren. In het trainingsschema wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met het wedstrijdschema. Het team dat als eerste traint in een zaal legt de balken op de vloer klaar. Dit gebeurt in de 15 minuten voorafgaand aan de training. Het laatste team haalt de balken weer netjes weg.

 

Contributie
Voor zaalhockey betaal je zaalhockeycontributie. Deze contributie betaal je per persoon. De contributie voor zaalhockey wordt in de loop van het nieuwe veldhockeyseizoen door het bestuur vastgesteld en is te vinden op de websitepagina met contributie informatie. De contributie wordt voor een groot deel bepaald door het KNHB inschrijfgeld en door de zaalhuur en is hoger voor de teams die vaker in de zaal trainen.

 

Informatieavond
Voor de start van het zaalhockeyseizoen organiseert de zaalhockeycommissie een jaarlijkse informatieavond in de derde week van november (de datum wordt nog bekend gemaakt). Op deze avond wordt aan de hand van de Zaalhockey presentatie:

- de basis van zaalhockey uitgelegd (organisatie, techniek en tactiek);
- de taak van de coach en manager in de zaal toegelicht;
- toegelicht wat een zaaldienst inhoudt;
- een korte uitleg gegeven van de zaalhockeyregels voor de scheidsrechters.

Daarnaast zal er, in samenwerking met de KNHB, een regionale avond georganiseerd worden voor scheidsrechters. Meer informatie en data volgen nog.

 

Meer weten?
Voor meer info over zaalhockey, check de Alliance App; Alliance website (o.a. wedstrijdschema) en de site van de KNHB (o.a. alles over zaalhockey, de spelregels, de zaalleiding).

We wensen je sportief zaalhockeyplezier!

De zaalhockeycommissie,
Patricia den Dunnen
Klaske Kramer

[email protected]


<versie: 17-09-2020>