headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto
 

Jeugdhockey

MHC Alliance is een echte familie club. Dat is basis voor verenigingsactiviteiten en de manier hoe we onze hockey activiteiten organiseren. Dat betekent dat alle kinderen gelijke kansen krijgen in opleiding en zich moet kunnen ontwikkelen op hun eigen niveau.

We maken onderscheid tussen de volgende hoofdcategorieën:

 • Dierentuin (6 jaar)
 • Jongste Jeugd (7 t/m 12 jaar)
 • Junioren (12 t/m 18 jaar)

 

Plezier maken, spelen en ontdekken staan centraal in de Jongste Jeugd. Bij de Junioren staan verbinding en plezier voorop en bieden we ook tophockey begeleiding voor de meest getalenteerde spelers in de vorm van selectie- en opleidingsteams.


Dierentuin

Voor wie en wanneer?
De Dierentuin is voor de jongste spelers van onze club. Je kan lid worden van Alliance als je ten minste 6 jaar bent bij de start van het seizoen in september of dat wordt voor 31 december en je in groep 3 zit van de basisschool.

De kinderen trainen 2x in de week. Op vrijdagmiddag worden de beginselen van hockey bijgebracht in verschillende speelvormen. Op zondagochtend zijn het speelse wedstrijdjes in 3-tallen tegen andere kinderen van de Dierentuin. De kinderen worden ingedeeld in teams met vrolijke dierennamen; van apen tot zebra's!

In deze leeftijdscategorie staat speelplezier voorop en houden we geen uitslagen van de wedstrijden bij. Jongens en meisjes worden apart ingedeeld in teams. Ze trainen wel samen en spelen ook tegen elkaar.


Wat heb je nodig?

 • Hockeystick
 • Bitje
 • Scheenbeschermers
 • Hockeyschoenen
 • Sportieve kleding
 • Een teamshirt met jouw dier in de Dierentuin
 • Bidon/flesje water

 

Meer weten?
Heb je vragen of wil je informeren naar de mogelijkheden voor een proeftraining? Stuur een e-mail naar [email protected].

Wil je je kind graag direct aanmelden? Klik hier.


Jongste Jeugd O8, O9 en O10

Voor wie en wanneer?
Kinderen worden bij Alliance opgeleid in hockey technische kwaliteiten, sociale vaardigheden en teamontwikkeling. Plezier en samenwerking staan voorop, het resultaat van wedstrijden is in de Jongste Jeugd daar nog ondergeschikt aan. Het doel is in de breedte werken aan positief gemotiveerde kinderen.

We volgen hiermee het KNHB beleid; tot de leeftijd van twaalf jaar is breed motorisch ontwikkelen de basis voor de ontwikkeling tot een volwaardige speler/speelster op latere leeftijd.

We mixen teams op basis van motorische vaardigheden, motivatie en leerbaarheid.

Naast de trainingen doordeweeks, worden op zaterdagochtend wedstrijdje tegen teams van andere clubs in de regio gespeeld. De spelregels zijn per categorie bepaald door de KNHB. De competitie van de Jongste Jeugd is ingedeeld in 3 periodes:
 • zomer/herfst (voor de herfstvakantie)
 • herfst tot kerstvakantie (voor de winterstop)
 • lente t/m mei/ juni (na de winterstop)
De uitslagen en standen van de door de Jongste Jeugd gespeelde wedstrijden worden niet officieel bijgehouden in een ranking. Wel gebruikt de KNHB het om de poule indelingen te balanceren.

Onder 8
Dit zijn kinderen van 7 / 8 jaar (groep 4 basisschool). Een team bestaat uit 8 spelers die tijdens een wedstrijd tegelijkertijd in twee 3-tallen spelen op een achtste veld met meerdere goals per team. Klik hier voor verdere uitleg door de KNHB over O8-hockey.

Onder 9
Dit zijn kinderen van 8 / 9 jaar (groep 5 basisschool). Een team bestaat uit 8 spelers die tijdens een wedstrijd in een 6-tal speelt. Er wordt gespeeld op een kwart veld waarbij ieder team een in keeperskleding uitgerust keeper in zijn / haar team heeft (alle spelers bij toerbeurt). Klik hier voor verdere uitleg door de KNHB over O9-hockey.

Onder 10
Dit zijn kinderen van 9 / 10 jaar (groep 6 van de basisschool).Een team bestaat uit 10 spelers die tijdens een wedstrijd in een 8-tal speelt. Er wordt gespeeld op een half veld waarbij ieder team een in keeperskleding uitgeruste keeper in zijn / haar team heeft (alle spelers bij toerbeurt). Klik hier voor verdere uitleg door de KNHB over O10-hockey.

De Onder10 teams krijgen in de winter ook de mogelijkheid om mee te doen met zaalhockeytraingen en -competitie.


Wat heb je nodig?
 • Hockeystick
 • Bitje (verplicht)
 • Scheenbeschermers (verplicht)
 • Hockeyschoenen
 • Lekker zittende sportkleding voor de training (rood trainingsshirt met naam)
 • MHC Alliance-tenue (sokken, rokje of korte broek en een clubshirt) voor de wedstrijden


Meer weten?
Heb je vragen of wil je informeren naar de mogelijkheden voor een proeftraining? Stuur een e-mail naar [email protected].

Wil je je kind graag direct aanmelden? Klik hier.


 

Junioren O12, O14, O16 en O18

Kinderen vanaf 11 jaar (groep 7 van de basisschool) spelen in een elftal op een volledig veld. Zij trainen door de week en spelen op zaterdag een wedstrijd.

Per categorie zijn er 1e en 2e jaars. We kennen selectie-, opleidings- en breedteteams die allemaal meedoen aan de KNHB competitie op zaterdag in de klasse van het niveau dat passend is.

De selectie- en opleidingsteams trainen 3x in de week.


 

 

Rol ouders/verzorgers
Rondom een hockeyteam moet altijd veel gebeuren, zeker bij jeugdhockeyteams. Trainers worden door de club geregeld in de vorm van professionele trainers die in dienst van Alliance zijn en in de vorm van jeugdtrainers die zelf ook jeugdspeler zijn en worden begeleid om training te geven aan jongere teams.

De hulp en betrokkenheid van ouders bij het team is met name belangrijk in de vorm van coach, teammanager, scheidsrechter, speelbegeleider, rijden en supporter. Daarnaast verwachten we dat ouders/verzorgers een bijdrage leveren aan algemene verenigingsactiviteiten zoals bardienst, wedstrijdtafel, ondersteuning evenementen en commissies.

Het belangrijkste doel? Dat alle leden kunnen hockeyen, we via de vereniging met elkaar verbonden zijn en een mooie tijd hebben op en naast het veld. Alliance streeft ernaar dat alle spelers hun plek vinden om te ontwikkelen, plezier te hebben en door te groeien in hun persoonlijke ambitie. Het leveren van mooie prestaties doen we dus op individueel, op team- en op verenigingsniveau door de bijdrage van spelers en in de jeugd ook de ouders/verzorgers.

[link naar diverse rollen]

 Alles over hockey

Wat is veldhockey?

Veldhockey is een teamsport waarbij het de bedoeling is om zoveel mogelijk doelpunten te maken door met een hockeystick middels een slag, push of flats te scoren in het doel van de tegenstander. Het spel wordt gespeeld op een (kunstgras)hockeyveld van 91,40 meter lang en 55 meter breed. Veel landen hebben clubcompetities voor junioren en senioren. Een wedstrijd wordt gespeeld tussen 2 teams van maximaal 16 spelers, waarvan er maximaal 11 tegelijkertijd in het veld mogen staan. De overige 5 spelers, wisselspelers genoemd, mogen in elke willekeurige volgorde gedurende de wedstrijd onbeperkt gewisseld worden. Veldhockey wordt gespeeld in de periodes september t/m december en maart t/m juni.


Wat is zaalhockey?
In de wintermaanden december t/m februari wordt er zaalhockey gespeeld. Een uitgebreide toelichting staat op deze pagina.

Bondscompetitie

We onderscheiden in Nederland twee soorten competities, te weten bondscompetities en districtscompetities. De bondscompetitie valt onder verantwoordelijkheid van de competitieleiding op het bondsbureau in Nieuwegein.

Onder de bondscompetitie vallen de volgende klassen

- Voor Standaardteams: de Hoofdklasse, Overgangsklasse en 1e t/m 4e klasse
- Reserveteams : de Res. Hoofdklasse. de Res. Overgangsklasse, de Res 1e klasse
- Veteranen teams : de Hoofdklasse, Overgangsklasse, 1e klasse, LX-competitie
- Jeugdcompetities : Landelijke A, Landelijke B, Super A en Super B
- IDC-competitie I en II voor JC en MC teams


Districten

Nederland is verdeeld in zes districten; ieder district kent een ondersteunende en adviserende rol met betrekking tot de verenigingen. Deze uiten zich in de volgende taakgebieden: Competitie, Arbitrage, Districtselecties, Accommodaties en Clubbezoeken. Alliance is ingedeeld bij district Noord-Holland. Meer over de districten kan je lezen op de pagina hierover op de website van de KNHB.


Jeugd

De jeugd is verdeeld over de Bondscompetitie en Districtscompetitie. De Landelijke competitie en IDC vallen onder de Bondscompetitie en de Topklasse t/m de 5e klasse vallen onder het district. Voor informatie over de Landelijke en IDC competitie kunt u terecht via [email protected]. Vragen over de overige klassen kunnen gesteld worden bij de verschillende districten.

Aanmoedigen langs de lijn
Kinderen hebben meer plezier in hun sport wanneer hun ouder(s) regelmatig naar de wedstrijden komen kijken. Wij zien u dus graag langs de lijn en gelukkig doen de meeste ouders dit ook. Soms ontstaat er naast het spelersteam zelfs een 'ouderteam'. AanMOEDIGINGEN zijn dus welkom. Bedenk wel dat de aanWIJZINGEN komen van de coach, die de kinderen helpt het spel te leren. Zeker bij de - jongste - jeugd is het spel 'leren' belangrijker dan het spel winnen!Selectiebeleid
Het hele jaar door volgen de trainers/coaches de kinderen van hun team(s). Twee tot drie keer per jaar vullen zij een beoordelingsformulier in. Er wordt beoordeeld op basis van TIPS (Techniek, Inzicht, Persoonlijkheid en Snelheid). Op grond van de totale beoordeling worden kinderen uitgenodigd voor deelname aan de selectie.

Verzamelen en spelen: informatie staat op de website
Alle tijden, zoals hoe laat je moet verzamelen en hoe laat je moet spelen, staan vermeld op de website. Verzamelen doe je altijd op de club. Bij een uitwedstrijd rijden de ouders en het is een goede gewoonte om gezamenlijk te vertrekken. De kinderen komen dan gelijktijdig aan en kunnen zich rustig voorbereiden op de wedstrijd. Teams verzamelen daarom vaak op een vast punt. Denk eraan dat u niet meer kinderen meeneemt dan wettelijk is toegestaan. De ervaring leert dat een rijschema vaak handig is om de taken binnen het team en de ouders goed te verdelen.

Wedstrijden: jeugd op zaterdag
De Jongste jeugd speelt wedstrijden op zaterdagochtend. De Benjamins spelen nog geen officiële wedstrijden, maar spelen een onderlinge competitie op de zondagochtend in de Dierentuin. De F-jes starten na de zomer met wedstrijden van 3 tegen 3 op een kwart veld. De 6E-teams spelen wedstrijden in zestallen op een kwart veld. De 8E-teams spelen in achttallen op een half veld. Vanaf de D en ouder spelen de junioren veelal op zaterdagmiddag in elftallen op een heel veld. Zondag is gereserveerd voor de senioren (Dames, Heren, Veteranen, Veterinnen).

 

Spelregels

De meeste actuele spelregels vind je hier !


Hockey-links

Hockey links:

www. knhb.nl
www.ehlhockey.tv
www.hockey.nl
https://hoofdklassehockey.nl
https://fihproleague.nl/