headerfoto
 

Materialen

De materialencommissie zorgt voor de materialen die we op de vereniging gebruiken. De commissie bestaat uit vrijwilligers die de volgende zaken verzorgen:
- Keepersmaterialen (uitrusting, tassen) 
- Trainersmaterialen (ballenkarren, pionnen, hesjes, etc.)
- Veldmaterialen (doeltjes, netten, hoekvlaggen, etc)
- Beheer van de lockers.


Keepersmaterialen - de uitrusting
De uitrusting van een keeper bestaat uit de volgende onderdelen.

Bodyprotector: Instelbaar met de banden op de rug. Zorg dat de protector tegen de hals aansluit, daar waar normaal een T-shirt ook sluit. De protector moet over of boven de rand van de broek komen. Draag altijd een shirt over de bodyprotector.
Broek en/of overbroek : Alleen bij de jongste jeugd kan het zijn dat er geen broek in de tas zit, omdat deze keepers nog niet veel over de grond keepen. Doe de broek aan zonder schoenen: door de noppen kan de broek beschadigen. Met een ceintuur of vetersluiting blijft de broek op zijn plaats zitten. Heb je een overbroek? Draag deze dan over de basisbroek. Check regelmatig of de beschermende platen op hun plaats zitten.

Handschoenen: Een keeper houdt zijn stick met 1 hand vast. Rechts = stick handschoen, Links = stop handschoen

Helm : De meeste jeugdteams hebben een "one-size-fits-all” helm. Het elastiek kan versteld worden voor een betere pasvorm. Mocht de helm dan nog te groot zijn, dan kan d.m.v. een bandana op het hoofd de helm passend gemaakt worden. Zgn. ijshockeyhelmen zijn in grootte verstelbaar met de schroefjes aan de zijkant. Zorg ervoor dat de schroeven regelmatig aangedraaid worden om verlies te voorkomen. De helm zit goed als hij niet voor de ogen kan zakken. De helm "klemt” op de kruin en op de kin. Maak na gebruik de elastieken los, zodat de rek erin blijft.

Elleboogbeschermers : Deze behoren niet tot de standaard keepersuitrusting zoals door de club geleverd. Deze kunt u voor een klein bedrag zelf aanschaffen. Wij adviseren het dragen van elleboogbeschermers voor vaste keepers.

Klompen : Klompen worden met een standaardmal gemaakt. Er bestaan dus geen rechter- of linkerklompen. Je verlengt de levensduur aanmerkelijk door ze "om en om" (rechts/links) te dragen.Probeer er een ezelsbruggetje voor te verzinnen zoals: Riempjes met het lipje naar buiten: uitwedstrijden - Riempjes naar binnen: thuiswedstrijden. Nieuwe klompen krijg je goed in vorm door de tong van de klomp met ducktape vast te zetten en even met de haardroger warm te maken. Een nachtje op de verwarming kan ook, maar voor beide methoden geldt: Niet te heet!
Aantrekken: Riempjes voorop dienen los te zitten - Voet erin - Hielriem vastmaken: Niet te strak, anders schuift de klomp omhoog en kan de bal eronder door - Riempjes voorop vastzetten - Zorg dat, indien van toepassing, 2 riempjes onder de voet doorlopen (gespen bovenop). Niet te strak: verdeelt de krachten beter, riempjes snijden niet in het foam en geen afgeknelde voeten. Doe de tong van de klompenachter de legguards. Bewaar de klompen met de riempjes vast: behoud van de vorm en de riempjes raken minder snel kwijt.

Legguards : Er is een linker en rechter legguard. De uitstekende flap moet aan de buitenkant. Om te voorkomen dat de ballen tegen de binnenkant van het been komen, zit daar een naar binnen gebogen "bescherm-flap” . Sluiten d.m.v. riempjes of klik-sluitingen: niet te strak, maar wel dusdanig strak dat ze niet gaan draaien.

Tas : De tas is voor keepersspullen - Dus geen opslagplaats voor ballen, kleding, schoenen, EHBO-dozen. Ga niet proppen om alles in de tas of de tas in de auto te krijgen. Ga niet op de tas met spullen zitten. Laat de tas open in je locker

Tock : Draag altijd een tock, zowel jongens als meisjes! Een tock behoort niet tot de standaard keeperuitrusting zoals door de club geleverd. Deze kunt u voor een klein bedrag zelf aanschaffen. Wij adviseren het dragen van een tock, zowel voor jongens als meisjes!


Keepersmaterialen - in de praktijk
Wij investeren graag in de veiligheid van onze keepers. Wat we terugvragen is ons te helpen de materialen goed te verzorgen. Een paar tips:
- Laat je keepertas niet onbeheerd achter.
- Check de materialen regelmatig op slijtage.
- Zie je dat er iets kapot gaat, meld het dan bij de materiaalcommissie. Ga niet zelf repareren of aanpassingen maken. Wij hebben genoeg tips en trucs om hierbij te helpen.
- Laat spullen goed drogen. Dat is beter voor de levensduur en ruikt beter!

In ons clubhuis zijn kluisjes beschikbaar om keepersmateriaal veilig op te bergen. Deze ruimte is alleen toegankelijk voor de betreffende keepers en coaches. Buiten deze voorziening is het niet toegestaan om keepersmaterialen op de vereniging achter te laten.

Keepersmaterialen - Onderhoud
Je zou het misschien niet zo zeggen, maar keeperspullen zijn behoorlijk duur. De prijzen voor een standaardset variëren van € 350 (E/F-jeugd) tot € 1.000 (A/B/Senioren). Verzorg de materialen alsof ze van jezelf zijn! Maak je spullen regelmatig schoon, ze gaan dan langer mee. En het is prettiger voor jezelf. Denk aan je imago; keepers hoeven geen stinkies te zijn. 

Tegenwoordig wordt steeds meer op (semi-)watervelden gespeeld. Vocht is slecht voor je spullen en verkort de levensduur. Berg je spullen droog op en laat de tas open zodat het goed kan luchten. 
Niets heeft het eeuwige leven en m.n. sommige riempjes slijten nogal snel. Als je ze afplakt met ducktape gaan ze een stuk langer mee. 
Ook raken schroefjes van de helm wel eens zoek. Neem bij een probleem met de keeperset z.s.m. contact op met de Materiaalcommissie: materialen@mhc-alliance.nl
Als er iets stuk gaat voor of tijdens een wedstrijd, vraag dan bijvoorbeeld bij de wedstrijdtafel of ze kunnen helpen. Veel verenigingen hebben nood-/reservespullen voorradig.

Hieronder vind je per onderdeel informatie over het onderhoud van de keeperuitrusting.

Bodyprotector (stof) In de wasmachine op een fijn/wolwas programma. Of volg de instructies op het label. Goed laten drogen!

Bodyprotector (foam) Met een doek schoonmaken en afspoelen met een handdouche. Goed laten drogen!

Broek en/of overbroek : Haal eerst, indien van toepassing, de harde bescherming uit de broek. In de wasmachine op een fijn/wolwas programma. Of volg de instructies op het label. Goed laten drogen!

Handschoenen : Met een doek schoonmaken en afspoelen met een handdouche.Goed laten drogen!

Helm : Een helm kan je schoonmaken met een doekje, borsteltje en een sopje; als de helm erg vies is kan hij in een schone vaatwasser op 45ºC.Zgn. ijshockeyhelmen zijn in grootte verstelbaar m.b.h. van de schroefjes aan de zijkant. Goed laten drogen!

Klompen : Met een doek schoonmaken en afspoelen met een handdouche.Goed laten drogen!

Legguards: Met een doek schoonmaken en afspoelen met een handdouche.Goed laten drogen!

Tock : In de wasmachine op een fijn/wolwas programma. Of volg de instructies op het label. Goed laten drogen!