headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto
 
Heel Alliance !!

Uitnodiging lezing: Alcohol en kinderen een probleem?

Nieuws afbeelding 10-3-2014
Donderdag 3 april a.s.  hebben we de kinderarts Nico van der Lely op bezoek. Gelet op de recente wetswijzigingen over alcoholbezit bij jongeren onder de 18 jaar willen we graag inzicht geven in de wereld van alcohol en jongeren, het gebruik, de trends, en bovenal de gevolgen voor de ontwikkeling van jongeren onder de 18. De presentatie is bedoeld voor ouders en begeleiders/coaches maar zeker ook voor jongeren.

Nico van der Lely is mede-initiator van de eerste Nederlandse polikliniek voor Jeugd & Alcohol en doet er alles aan om Nederland en Europa duidelijk te maken dat we ‘onze kinderen’ moeten beschermen tegen de gevaren. Het toenemende aantal gevallen van alcoholvergiftiging was voor Van der Lely reden om in 2006 bij de Reinier de Graaf Groep in Delft een alcoholkliniek op te zetten. Inmiddels telt Nederland vijf alcoholpoli’s die door hem worden ondersteund. In de klinieken staat de nazorg centraal. Zodra een jongere uit zijn of haar coma komt staat een team van pedagogen en psychologen klaar om ervoor te zorgen dat herhaling wordt voorkomen.

De gevolgen van alcoholmisbruik bij kinderen en wat moet je als ouder doen?
In het eerste deel van de (interactieve) presentatie gaat Nico in op de gevolgen van alcohol op (jonge) kinderen. Wat is het effect van alcohol en wordt het gedrag beïnvloed? Klopt het dat de gevolgen van coma-drinken hetzelfde zijn als een klap met een honkbalknuppel op je schedel? En dat je hersencapaciteit structureel tot 10% vermindert? Is alcohol veel minder schadelijk dan (soft)drug, of toch niet?

In het tweede deel geeft Nico van de Lely tips over hoe je als ouder om kunt gaan met de (nieuwe) alcoholregels. Is thuis een beetje drinken zinnig? Of moet je het volledig verbieden? Is een leven zonder alcohol wel een probleem? En leren kinderen van een keer dronken zijn? 

Heeft u zelf nog vragen over alcohol, dan is dit de uitgelezen kans om uw vragen te stellen!

Waar en wanneer?
Donderdag 3 april
Clubhuis Alliance
Inloop vanaf 19:30 uur
De bijeenkomst begint stipt om 20:00 (tot 21:30 uur)
Iedereen is welkom. Aanmeldingen graag via [email protected]

Achtergrond
Dr. Nico van der Lely studeerde kindergeneeskunde aan het Erasmus Medisch Centrum (EMCR). Na zijn specialisatie kindergeneeskunde bij het Universitair Medisch Centrum Maastricht (UMCM en het AMC in Amsterdam, werkte hij in het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam (AMC) op de kinder-intensive care. Bij het Sophia Kinderziekenhuis (EMCR) schreef hij zijn proefschrift "Emergency Care for Critically ill Children in District General Hospitals”. Sinds 1997 werkt hij als kinderarts bij het Reinier de Graaf Ziekenhuis (RdGG) in Delft, waar hij onderzoek doet naar alcohol en jeugd en naar alcoholpreventie. In 2006 opende hij daar samen met kinder- en jeugdpsycholoog Mireille de Visser de polikliniek Jeugd & Alcohol.

Reacties


Er zijn nog geen reacties, plaats uw reactie hieronder

Reageer op het nieuws